20.06.2013 15:32 |
(Üye)
|
Soru : merhaba
bazı şirketlerimziden çok fazla yazarkasa fişi ve parekende satış fişi gelmekte.genelliklede yemek gideri olarak
otopark yol gideri de var. sorduğumuzda işçilerin dışarda yediği yemekler ve yol gideri deniyor. bazıları ise ortakların kendi özel harcaması ,
bu tip fişleri gider oalrak yazabilirmiyiz.
bunlar ssk primine ve gelir vergisine tabimidr ücret niteliği taşırmı?
Cevap : Hizmet erbabına işverenlerce yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatler İşverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 12,00 TL. GV den istisnadır. Ödemenin bu tutarı aşması halinde, aşan kısım ile hizmet erbabına yemek bedeli olarak nakten yapılan ödemeler ve bu amaçla sağlanan menfaatler ücret olarak vergilendirilen işçilerin yemek fişleri bordrolarında ücretine ilave edilerek vergilendirildikten sonra ücret tahakkuku ile giderleştirilir. Yol masrafları da işçinin kendisi ile alakalı ise bordroya dahil edilecektir. Ortakların özel harcamalarının şirket tarafından karşılanması halinde KKEG olarak kayıtlara alabilirsiniz.
Ücret bordrolarına yansıtılan yemek ve yol harcamaları çalışanın kendisine nakit veriliyor ise nakdi ücret olarak SSK, GV ve DV hesaplanacaktır. Firma tarafından ilgili yerlere ödemeler yapılıyor ise ayni ücret olarak sadece GV ve DV kesilecektir.
|