05.12.2013 16:10 |
(Üye)
|
Soru : Sayın Üstadım;
a) Gelir Vergisi Mükellefi olan şahıs işletmesi kiralamış olduğu dükkanın bir kısmını başka bir şahıs veya şirkete kiraya vermesi halinde, bu kiralama stopaja tabi olacakmı ve bu kira geliri için kiralayan şahıs işletmesi fatura kesecekmi.
b) Kurumlar vergisi mükellefi olan limited şirketin kiraladığı dükkanın birkısımını başka bir işletmeye kiraya vermesi halinde de aynı durum geçerlimidir.
Teşekkkürler
Cevap : a) Gelir vergisi mükellefinin kiraladığı işyerini başka bir kişiye kiraya vermesi durumunda elde edeceği gelir işyeri GMSİ dir. Dolayısıyla kiracının gelir vergisi mükellefi adına %20 gelir vergisi stopajını beyan etmesi gerekir. İşyerinin bir kısmını kiraya veren şahıs da yıllık beyannamesini hazırlarken elde ettiği geliri GVK 86.maddesindeki şartlara göre işyeri GMSİ geiliri olarak beyan edecektir.
Kurumlar vergisi mükellefinin elde edeceği kira geliri ticari kazanç olacağından %18 KDV hesaplayarak fatura düzenlemesi gerekir.
|