20.10.2014 14:35 |
(Üye)
|
Soru : Sayın Yetkili,
01.11.2009 Tarihinden itibaren Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’na bağlı İktisadi İşletme’sinde görev yapmaktayım.
Staj dönemi ve sınavımın bitmesini takiben ruhsat işlemleri için başvuruda bulundum. Sicil numaram 40650 olarak tespit edildi.
Görev yaptığım kurumda bağımlı olarak mesleğimi icra etmek arzusundayım.
Ancak belgemi sadece tek bir kurum için kullanabileceğim söylendi. Bununla birlikte; ben hem Vakfımızın hem de Vakfa bağlı iktisadi işletmenin sorumluluğunu yürütmek istiyorum.
Bildiğiniz üzere iktisadi işletmede hem geçici ve kurumlar vergisi beyannamesi verilirken, aynı zamanda muhtasar ve KDV için de beyanname düzenleniyor. Buna karşılık ise Vakıf tarafında sadece muhtasar beyanname düzenliyoruz.
Bu bilgiyi Sayın Nahide Hanım’la paylaştığımda, Vakıf ve iktisadi işletme için bu özel durumun danışılabileceğini söyledi ve bana mail atmamı önerdi.
Vakfımız burada bir üst çatı olarak tüzel kişiliği oluştururken, işletme ona bağlı fakat tüzel kişiliği olmayan bir ticari kuruluşu temsil ediyor. Dolayısı ile ikisi birbirini bütünlüyor.
Bu bilgiler ışığında, konuyu değerli görüşleriniz sunar ve mümkünse giderleri kontrol altında tutabilmek adına tarafıma iki kurum için de işlem yapabilme yetkisi verilmesi hususunda desteklerinizi rica ederim.
Saygılarımla arz ederim.
Osman F. Öztürk
Cevap : Bahsettiğiniz işlemleri birden fazla firma veya iktisadi işletmede yapabilirsiniz. Ancak VUK 340 nolu Genel tebliğe göre sadece bir mükellefin beyannamelerini , mükellefin şifresi ile gönderme yetkiniz vardır.
|