Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 27.10.2014 12:01 (Üye) Soru : Merhaba Profesyonel ses sanatçısı ve sürekli mükellefiyeti olan Serbest Meslek Erbabı mükellef 5846 sayılı fikir ve sanat kanununa uygun kendi bestesini bir müzik şirketine, serbest meslek makbuzu kesip %17 stopaj yaparak brüt 15.000 TL + 2.700 TL kdv'ye satacak. Sorular; 1-Bu beste satışı GVK.18 madde kapsamında telif kazancı istisnasına giriyor mu? 2-Bu kazanç serbest meslek defterinin gelir sayfasına işlenecek mi? 3-Mükellef bu 15.000 TL'yi geçici vergi beyannamesinde beyan edecek mi? Edecekse hangi satıra yazıp beyan edecek? 4-Katma değer vergisi beyannamesinde nasıl gösterilecek? İlginize teşekkür ederim.

Cevap : Bahsettiğiniz işlem GVK 18. maddesinde belirtilen beste konumunda ise % 17 GV ve % 18 KDV hesaplanır. S.Meslek makbuzu düzenlenmez. GVK 18. Md. kapsamında vergilendirilen işlemleri nihai vergilemedir. Buradan elde edilen gelirler başka gelir unsuru olsa da birleştirilmez.Bu gelir için hiç bir şekilde beyanname verilmez.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.