Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 09.03.2015 14:30 (Üye) Soru : sayın danışman, "birikimli hayat sigortası" yaptıran bir mükellef 10 yılı dolduğunda ayrılıp birikimini kar payı ile birlikte alıyor sigorta şirketi kar payı dahil birikiminden stopaj kesintisi yapıyor ve ( 131 ) stopaj kodu ile beyan ediyor. kar payı dahil birikim toplamı menkul sermaye iradı olarak beyan edilmeli mi? vergi dairesinde aldığım kesintiler listesinde diğer stopaja tabi gelirlerin arasında tamamı sanki gelirmiş gibi görülüyor halbuki bunun büyük bir kısmı kendi birikimi bu nedenle tereddüt ettim. teşekkürler

Cevap : Sigorta firması sadece kar payında GV stopajı yapması gerekir.Ana paradan kesinti olmaz. Gelir Vergisi Kanununun 86 ncı maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinin (a) alt bendinde yer alan hükme göre, bireysel emeklilik sistemi ve şahıs sigortalarından elde edilen ve tevkifata tabi tutulan iratların tutarı ne olursa olsun yıllık beyanname ile beyan edilmeyecektir.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.