13.03.2015 11:47 |
(Üye)
|
Soru : 2014 YILINDA 15.000.- LİRA EUROBOND FAİZ GELİRİ İLE 18.000.- LİRA MESKEN KİRA GELİRİ OLAN TİCARİ FAALİYETİ OLMIYAN BİRİSİ GELİR VERGİSİ BEYANINDA EUROBOND FAİZ GELİRİNİ BEYAN EDEKMİ?BEYAN EDECEK İSE MESKEN KİRA GELİRİ İSTİSNASINDAN YARARLANABİLİRMİ?VERECEĞİNİZ DEĞERLİ BİLGİLER İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.
SAYGILARIMLA
Cevap : Eurobond kupon faiz geliri, kuponun tahsil edildiği tarihteki T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınarak Türk Lirasına çevrilir.
Bu menkul kıymetlerden 2014 yılında elde edilen gelirin 27.000 TL'yi aşması durumunda, tamamının beyan edilmesi gerekmektedir.
Ancak söz konusu 27.000 TL'lik beyan sınırının hesabında,beyana tabi diğer menkul sermaye iratları ile Türkiye'de tevkifata tabi tutulmuş olmak kaydıyla elde edilen Gayrimenkul sermaye iratları toplamının dikkate alınması gerekmektedir.(GVK Md.86-c) GMSİ Geliri 27.000.-TLnı aştığı için Eurobond Faiz geliri de beyana dahil edilmesi zorunludur.
27.000 TL İstisna olmayıp, beyan sınırıdır. Örneğin elde edilen faiz geliri 27.050 TL ise tamamı MSİ olarak beyan edilecektir.27.000 TL altında ise beyan edilmeyecektir.(GVK Md.86-c deki haller hariç)
Sonuç olarak verdiğiniz örneneğe göre sadece Konut kira gelirini beyan edeceksiniz. GVK 21. maddesindeki istisnasını düşebileceksiniz.
|