Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 22.10.2015 09:56 (Üye) Soru : işkur iş başı eğitim programı kapsamında çalıştırılan personeller için işveren işkur un destek kapsamı haricinde ödeme yapmak istiyor. "Ayrıca, Programa katılan kişilere İŞKUR’un yaptığı ödemeler dışında programın düzenlendiği işveren tarafından yapılan ve aylık asgari ücretin yarısını geçmeyen fiili ödemelerin gelir vergisi kanunu gereğince vergi matrahından indirilmesi imkânı bulunmaktadır. (193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu 40/11.madde)" bu madde de sadece %50 si gider yazılabilir deniliyor. peki ödemeyi sadece banka yolu ile yapıp herhangi bir sgk primi ödemeyecekmiyiz. %50 sini gider yazabilirsiniz şeklinde yorum var peki fazlası gider yazılamıyor mu. işleyiş ne şekilde yapılacak muahsebe kayıtlarımızı nasıl oluşturalım.teşekkürler

Cevap : Gelir yaklaşımında, devlet teşviklerinin, ilgili teşviklerle karşılanması amaçlanan maliyetlerin gider olarak muhasebeleştirildiği dönemler boyunca sistematik bir biçimde kar ya da zarara alınması esastır (TMS 20 Mad.16). Standardın 12. maddesinde belirtildiği üzere “devlet teşvikleri, bu teşviklerle karşılanması amaçlanan maliyetlerin gider olarak muhasebeleştirildiği dönemler boyunca sistematik şekilde kar veya zarara yansıtılır. Gelire ilişkin teşvikler bazı durumlarda gelir tablosunda ayrı bir kalem olarak veya “Diğer Gelirler” genel başlığı altında, alternatif olarak da ilgili giderlerden düşülerek gösterilir (TMS 20 Mad.29).
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.