26.11.2015 16:44 |
(Üye)
|
Soru : Merhaba,
Bildiğiniz üzere; E-arşive geçmenin zorunlu olması için hem hasılat sınır şartı var hem de 2015 yılında internet satış şartı var.
Biz firma olarak hasılat ile ilgili sınırı zaten aşıyoruz, ayrıca bizim internet üzerinden yaptığımız satışlarımız var, ancak bu e-ticarete girmiyor sanırım, çünkü e-ticaret olabilmesi için; Üyelik gerektiren bir site, alış verişi yapan ile satıcı arasında gizlilik sözleşmesi ve son olarak mesafeli satış sözleşmesinin online olarak imzalanması gerekiyormuş.Bizim üyelik gerektiren bir sitemiz var ancak üyeler buradan alış veriş yaparken ne gizlilik sözleşmesi imzalıyor ne de mesafeli satış sözleşmesi, biz sanki interneti sipariş aldığımız bir portal gibi kullanıyoruz.
Bu bağlamda biz e-arşive geçmek zorunda mıyız , değil miyiz ?
Saygılarımla,
Cevap : E-DEFTER VE E-FATURA
Elektronik Defter ve Elektronik Fatura Kullanma Zorunluluğu Getirilen Mükellefler:
421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile zorunluluk getirilen mükelleflere ilave olarak aşağıda sayılan mükelleflere elektronik defter tutma ve e-fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmiştir.(VUK 454 SAYILI GENEL TEBLİĞ)
a) 2014 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler.
b) 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’ndan lisans alan mükellefler. Bayilik lisansı olanlar, münhasıran bu lisansa sahip olmaları nedeniyle bu bent kapsamında değerlendirilmeyecektir.
c) Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli III sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal eden mükellefler.
(a) bendindeki şartı, 2014 hesap döneminde sağlayan mükellefler 1/1/2016 tarihinden itibaren, 2015 veya müteakip hesap dönemlerinde sağlayan mükellefler ise ilgili hesap dönemine ilişkin gelir/kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihi takip eden hesap döneminin başından itibaren, (b) ve (c) bentlerinde sayılanlardan bu Tebliğin yayım tarihinden önce lisans alan veya mükellefiyet tesis ettirenler 1/1/2016 tarihinden itibaren, bu Tebliğin yayım tarihinden sonra lisans alan veya mükellefiyet tesis ettirenler ise, lisans aldıkları ya da mükellefiyet tesis ettirdikleri tarihi izleyen hesap döneminin başından itibaren elektronik fatura ve elektronik defter uygulamasına geçmek zorundadır. Bununla birlikte, lisans ya da mükellefiyet tesis tarihi ile izleyen hesap dönemi arasındaki sürenin üç aydan kısa olması halinde isteyen mükellefler bir sonraki hesap döneminin başından itibaren elektronik defter tutabilecekler ve e-Fatura uygulamasına geçebileceklerdir.
Örnek 1: (A) A.Ş. 2015 hesap dönemi sonu itibarıyla 10 Milyon TL brüt satış hasılatını aşmıştır. Bu durumda (A) A.Ş.’nin 31/12/2016 tarihine kadar (bu tarih dahil) gerekli başvuruları yapıp hazırlıklarını tamamlayarak 1/1/2017 tarihinden itibaren elektronik defter tutmak ve e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
E-ARŞİV KAPSAMI
İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2014 yılı gelir tablosu brüt satış hasılatı tutarı 5 milyon lira ve üzerinde olan mükelleflere en geç 01/01/2016 tarihine kadar e-Arşiv Uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmiştir.
|