Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 11.12.2015 11:35 (Üye) Soru : Merhaba, İsvicre menşeli bir şirketin yine aynı ülke vatandaşı bir temsilcisi bulunmakta ve Türkiye'de yaşamıyor. SGK dosyası açtırmak istiyoruz elektronik sistemde TC Kimlik numarası istediğinden açılış yapamıyoruz. Başlangıç olarak üç personel alışı yapmak istiyorlar. Acil dosya açılışı yapmamız gerekiyor. Bu konuda ne yapabiliriz.

Cevap : 510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4. Maddesine göre mütekabiliyet esasına dayalı olarak uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış ülke uyruğunda olanlar hariç olmak üzere, yabancı uyruklu kişilerden hizmet akdi ile çalışanlar sigortalı sayılırlar. Buna bağlı olarak 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun’un ilgili hükümlerine göre, Bakanlıktan çalışma izni alınan yabancı uyruklu vatandaşı çalıştıracak olan işveren, yabancı uyruklu vatandaş, en geç çalışmaya başlamadan önce Kuruma işe giriş bildirgesi ile tescil kaydını yaptırması gerekmektedir. Bunun dışında, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’ne göre, 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun kapsamında Bakanlıktan çalışma izni alarak, yabancı bir ülkede kurulu herhangi bir kuruluş tarafından ve o kuruluş adına ve hesabına Türkiye'ye bir iş için en fazla üç ay süreyle gönderilen ve yabancı ülkede sosyal sigortaya tabi olduğunu belgeleyen kişiler ile Türkiye'de kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, yurt dışında ikamet eden ve o ülke sosyal güvenlik mevzuatına tabi olanlar sigortalı sayılmamaktadırlar. Ancak belirtilen üç aya ilişkin sürenin dolması durumunda yabancı uyruklunun sigorta işe giriş tescilinin yapılması gerekmektedir. Buna karşın, Türkiye Cumhuriyeti İle Sosyal Güvenlik Sözleşmesi imzalayan ülkelerden gelen ve o ülkenin sosyal güvenlik sistemine tabi primleri ödenen bir yabancı uyruklu vatandaşla ilgili olarak bahsi geçen uluslararası sözleşme hükümleri geçerlidir. Yönetmelikte belirtilen en fazla üç ay süreyle gönderilme durumuna istinaden uygulanan sigortalılık muafiyet süresi, sosyal güvenlik sözleşmesine tabi yabancı uyruklunun yurtdışındaki sigortalılığını belgelemesi durumunda (T1 formu) geçerli değildir. Yani, Sosyal Güvenlik Sözleşmesi imzalanan ülkelerden gelen ve o ülkenin sosyal güvenlik sistemine tabi primleri ödenen bir yabancı uyruklu vatandaşın 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmayacaklardır.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.