31.12.2015 13:05 |
(Üye)
|
Soru : İyi günler,Kasap mükellef konfeksiyon atolyesine yüklü miktarda kırmızı et satışı yapıyor,kdv oranı %1 mi %8 mi olacak,kırmızı et satışlarında toptan veya perakende olarak kdv oranı değişirmi,teşekkürler iyi çalışmalar.
Cevap : Maliye Bakanlığı Özelgesi Tarih : 13.03.1996 Sayı : B.07.0.GEL.0.5555281477/10316
Lokantalara yapılan et teslimleri toptan satış sayılacağından %1, fabrikaların yemekhanelerine yapılan et satışları ise %8 oranında KDV’ye tabidir.
Bilindiği üzere, 30.12.1995 gün ve 22509 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 95/7612 sayılı Kararname ile, 92/3896 sayılı Kararname eki Karara ekli l sayılı listenin 4. sırasındaki parantez içi hükmünde yeralan ’kümes hayvanları ve’ ifadesi çıkarılmış, aynı sıranın parantez içi hükmünden sonraki kısmı ’ile küçük ve büyükbaş hayvanların etleri ve bağırsağı (bunların herhangi bir katkı maddesi kullanılarak imal edilen ürünleri hariç)’, şeklinde değiştirilmiştir. 01.01.1996 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, küçük ve büyükbaş hayvanların etleri ve bağırsağının toptan teslimlerinde %1, perakende teslimlerinde ise %8 oranında katma değer vergisi uygulanmaya başlanılmıştır. Perakende safhadaki teslimden maksat, teslimi yapılan ürünlerin aynen veya işlendikten sonra satışım yapan kimseler dışındakilere satılmasıdır. l sayılı listede yer alan ürünlerin aynen veya işlendikten sonra satılmak ya da satılacak ürünlerde girdi olarak kullanılmak üzere alanlara teslimi %1 oranına tabi olacaktır. Bu kapsam dışında gerçekleştirilen, yani aynen veya işlendikten sonra satışı söz konusu olmayan dolayısıyla nihai tüketim sonucunu işlendikten sonra satışı sözkonusu olmayan dolayısıyla nihai tüketim sonucunu doğuran ve l sayılı listenin 4. sırasında ye ralan ürünlerin teslimlerinde ise %8 oranında katma değer vergisi uygulanacaktır. Buna göre, lokantalara yapılan et teslimleri nihai tüketim sonucunu doğurmadığından, bu teslimlerde %1, fabrikaların yemekhanelerine yapılan et teslimi nihai tüketim sonucunu doğurduğundan, bu teslimlerde %8 vergi oranı uygulanacaktır. Ancak, yemekhanelerin müstecir tarafından işletilmesi durumunda, müstecire yapılan et teslimlerinde ise %1 oranında katma değer vergisi uygulanacağı tabiidir.
|