17.02.2016 11:02 |
(Üye)
|
Soru : Sayın yetkili
Dün sormuş olduğum soruda bazı konuları açıklamakta yetersiz kaldığımı düşünerek, soruyu daha etraflıca yazmak istiyorum. Önce dün soruyu ve cavabınız hatırlamak için sorumu ve cevabınızı buraya ekliyorum. " 16.02.2016 12:46 (Üye) Soru : Sayın Yetkili Büro işleten faal bir SMMM, kendi nam ve hesabına kitap yazıp bastırabilir mi? Ya da yabancı dilden çeviri yapıp bunu kendi nam ve hesabına bunu bastırabilir mi? Bundan kazanç elde edebilir mi? Kitapların mesleki olma zorunluluğu var mıdır? Edebilirse bu gelirini ticari bir kazanç olarak beyan edebilir mi? Saygılarımla SMMM Yaşar Enis Diker
Cevap : Kendi nam ve hesabına kitap yazıp bastırabilir .Yabancı dilden çeviri yapıp bunu kendi nam ve hesabına bunu bastırabilir Bu kitaplar mesleki kitap ise sorun olmaz.Mesleki kitap dışındaki işlemler ticaret yasağı kapsamındadır. "
Geçen dört sene zarfında AÖF nin Felsefe bölümünü okudum. Bu sırada İngilizcemi geliştirmek için Mantık üzerine İngilizce yazılmış bir kitabı çevirdim. Kitabın içeriği meslekle ilgili değil. Kitabı basabilmek için telifini alabilmek ve bu telifle kitap basan bir yerde kendi nam ve hasabına bastırmak gerek. Bir gelir getirmesi şüpheli. Bu şartlar altında kitabın içeriğinin meslekl mensubunun reklamıyla uzaktan yakından bir ilgisi yok. Felsefeye meraklı küçük bir grubun ilgilenebileceği bir kitap. Bu şartlar altında da bu kitabın basılması reklam yasağına girer mi?
Saygılarımla
Enis Diker
Cevap : Reklam yasağı ile ticaret yasağı farklı kavramlardır.son bahsettiniğniz konunun reklam yasağı ile ilgisi yoktur.
|