10.03.2016 11:38 |
(Üye)
|
Soru : Merhaba,
şahıs bilanço defteri tutan mükkellefim ,
mal adığımız ltd şti ortaklarından birinin hesabına 200 bin civarında havale gönderiyor.gönderdiğimiz kişide daha sonra bize bir kısımını havale gönderiyor.bu havale giriş çıkış işlemini nasıl yapabiliriz.
1-) 136 hesabında biz gönderdikçe borç olarak işlesek onlardan geri geldikçe 136 hesabını alacaklandırsam olur mu?
2-) 136 hesabını kullanmam durumunda eğerki paranın ödemesi bize geri gelmez ise 136 hesabını ne kadar sürede nasıl kaptmam gerekiyor.karşılık ayırmam mı gerekiyor.
3-) yada 159 hesabını kullanmak şartıyla ortak olduğu şirketten aldığımız faturayı kullanabilirmiyiz.
(yani şirket , ortağının borcu için bize mal satış faturası kesecek ,onlarda ortaklar carisi ile işlem yapacak)
yada sizce 3.kişilere gönderdiğimiz bu banka havale işlemlerini nereye işlemeliyiz..
teşekkürler ...
Cevap : Yapılan işlem ticari bir işlem ise verilen avanslar hesabı kullanılır.Ticari işlem değilse Muhasebe kayıtlarında yer almaz.Parayı gönderinin ticari olmayan banka hesabından işlem yapılır.
|