04.05.2016 16:51 |
(Üye)
|
Soru : Merhaba Üstadım. ilişkili şirketlerimiz olan Hindistan ve Avusturya'daki şirketlerden bilgisayar desteği almaktayız. stopaj uygulamalımıyız ve oranları nedir?
Diğer bir sorum daha var Üstadım. dövzizli bir kredi var. kredi yurt dışında bir kurum. nisan ayına fatura kestiler. şubat ve mart ayında kesilecek faiz tahakkukunda hangi kuru almalıyım? Teşekkürler
Cevap : KDV AÇISINDAN; Fatura tutarı üzerinden VEYA yapılan ödemeden hesaplanacak KDV si (2) nolu KDV beyannamesi ile beyan edilecektir.(2) nolu KDV beyannamesi ile ödenen KDV si (1) nolu KDV beyannamesinde İndirim Konusu yapılır.
HİZMET İTHALİNDE GELİR VERGİSİ STOPJI;Kurumlar Vergisi Kanunun 30 uncu maddesinde, dar mükellefiyete tabi kurumların maddede bentler halinde sayılan kazanç ve iratları üzerinden, bu kazanç ve iratları avanslar da dahil olmak üzere nakden veya hesaben ödeyen veya tahakkuk ettirenler tarafından kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı hükmüne yer verilmiş olup maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde serbest meslek kazançlarından, ikinci fıkrasında ise ticarî veya ziraî kazanca dahil olup olmadığına bakılmaksızın telif, imtiyaz, ihtira, işletme, ticaret unvanı, marka ve benzeri gayrimaddi hakların satışı, devir ve temliki karşılığında nakden veya hesaben ödenen veya tahakkuk ettirilen bedeller üzerinden kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı hükme bağlanmıştır.
Vergi kesintisi oranları, 2009/14593 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca 03.02.2009 tarihinden itibaren, petrol arama faaliyetleri dolayısıyla sağlanacak kazançlardan % 5, diğer serbest meslek kazançlarında % 20, gayrimaddi hak bedeli ödemelerinde de %20 olarak belirlenmiştir.
Diğer taraftan, ülkemiz ile çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması bulunması ve söz konusu ödemelerle ilgili olarak anlaşmada bir hükmün bulunması halinde öncelikle bu hükümlerin dikkate alınacaktır.
|