Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 15.06.2016 15:51 (Üye) Soru : Merhabalar, 2015 yılında Çin'den ithalat yapmak için 36.155-USD para transfer edilmişti. Çinli firma ürünleri limana gönderirken 7.140-USD'lik kısmını yanlışlıkla İngiltere'ye sevk etti. İngiltere'ye gitmesi gereken 5.000-USD civarındaki ürünleri de bize sevk etti. Gümrük beyannamesi işlemleri sırasında hatalı durum tespit edildi. Şirketimize gelen ürünleri gümrükten çekebilmek için 9.135-TL teminat yatırdık. 29.015-USD tutarındaki ürünleri 2015 yılında gümrükten çektik. Bilirkişi ve mahkeme kararı neticesinde bu işte bir suçumuz olduğu kabul edildi. Not: Bize yanlış gelen ürünler ile ilgili bizim bilgimiz yok. Gümrük mevzuatı çerçevesinde ürünü değerlendirmişler. Sormak istediğim hususlar aşağıdadır. 1- Çinli firmanın bize 7.140-USD borcu kaldı. Çinli firma yanlış gönderdiği ürünler için bize yeni ürün de göndermiyor. Yaptığımız yazışmalara da cevap vermiyor. Çinli firmaya dava açmak uluslararası boyutu olduğu için süreç uzayacak. Dava masraflarının 7.140-USD'yi geçme ihtimali var. Şirket dava açmamaya karar veri. Taikibinden vazgeçtiğimiz 7.140-USD'yi vergi işlemlerinde gider olarak kaydedebilir miyiz? 2- Ödediğimiz teminat ile ilgili süreç, Gümrük Md. nezdinde bu hafta tamamlandı. Gümrük müdürlüğü teminat için ödemiş olduğumuz 9.135-TL'yi bize ide etmiyor, bu tutarı irad olarak kaydetmişler. 9.135-TL yi vergi işlemlerinde gider olarak kaydedebilir miyiz?

Cevap : 1-Gider kaydetmeniz için VUK 324. maddesi hükümlerindeki şartların oluşması gerekir. 2-Gümrüğe ödenen bedelin iade edilemeyeceğine ilişkin yazı alıp dava açmanız gerekir.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.