Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 14.07.2016 11:52 (Üye) Soru : Üstadım. Seminer ve Forumlarda Ters bakiye hesapların Sene Sonu 159 ve 340 Virmanı yapılması ve sene başında tekrardan ters kayıtla virmanlanması Vergi Müfettişleri tarafından tenkit edilerek Ceza kesildiği yazılmaktadır. Sorum. Ben Avanslarda Verilen ve Alınan Avans yani faturadan önceki işlemlerde 159 ve 340 çalıştırıyorum. Daha sonrada Mal Alış ve Satışında Programlar genellikle 120-136-139 ve 320-336-339 hesaplar tanımlı olmakta BA ve BS form hesaplaması için Kesilen ve alınana Faturalar bu hesaplara işlenmektedir. Akabinde fatura işlendikten sonra Verilen Avans için 320-336-339 Hesap Borç 10.000,00.- 159-Verilen Sip. 10.000,00.- Verilen Sipariş Avansı Virman-A.Firması Kayıtlarımı yapmaktayım. Alınan Avans içinde Fatura geldikten sonra 340-Alınan Sip.Avansı 10.000,00.- 120-136-139 Hesap 10.000,00.- Alınan Sipari Avansı Virman-A Firması Bu kayıt şeklinde Vergi Müfettişlerince tenkit edilecek Bir durum olabilirmi. Eğer Avanslar Duruyorsa her hangi bir mahsuplaşma yapmıyorum. Mahsuplaşmayı Fatura Alındığı anda yani mal ve hizmet alış ve satış yapıldığında yapıyorum. Bilginizi Rica Ederim. İyi Çalışmalar.

Cevap : Ters bakiye veren hesapların TDHP na göre 159 ve 340 hesaba alınması hesp planı mantığına uygundur.İnceleme elemanın hangi mantık ile neye göre eleştiri yaptığını fiilen görmeden yorum olmaz.Yaptığınız işlem doğrudur.Her okuduğunuz makale ve görüşlere itibar etmemenizi öneririz.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.