05.09.2016 12:12 |
(Üye)
|
Soru : merhaba,
bağ-kur'lu olan kadın doğum parası alabilir mi? alabiliyor ise kaç yıl içinde bu parayı alabiliyor? yapılması gerekenler nelerdir?
Cevap : Doğum nedeniyle çalışamayan kadın sigortalının gelir kaybı söz konusu olmaktadır. 4-1/(a) bendi (SSK) ile 4-1/(b) bendinde belirtilen (Bağ-Kur'lulardan)
. Muhtarlar,
. Ve ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olan;
. Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olan sigortalılar ile,
. Tarımsal faaliyette bulunan sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilâve edilerek çalışmadığı her gün için, sigortalı kadının isteği ve hekimin onayı ile doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışılması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süreler için geçici iş göremezlik ödeneği verileceği hükme bağlanmıştır.
Böylece, çalışamadığı için gelir kaybı olan kadın sigortalının geçici iş göremezlik ödeneği ile geçimini sağlaması amaçlanmıştır. Geçici iş göremezlik ödeneği, koşulları taşıması kaydıyla sadece sigortalı kadına verilebilmektedir. Sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısının geçici iş göremezlik ödeneği isteme hakkı bulunmamaktadır.
|