02.10.2016 18:04 |
(Üye)
|
Soru : Sayın danışman öncelikle iyi günler dileyerek size 2 adet soru ileteceğim :
1-) SMMM sözleşmesi düzenlerken bilanço usulüne göre defter tutan mükelleflerde B formu kısmında işaret var işaret kaldırılıyor veya işaretleniyor. şimdi benim bazı defterlerim çok ağır firmalar bazı firmalarda BA veya BS formunda 30 ila 35 firma oluyor ben bunları sadece hazırlıyorum fakat mutabakatını firmanın kendisine bırakıyorum. Bu durumda sözleşmelerde yer alan B formu kısmını işaretleyecek miyim. yani formun mutabakatını tamamen firma yapıyor.
2-) ikinci sorum ise yine mükelleflerim arasında bir yıl içinde kısmen faaliyet gösteren firmalarım var örneğin inşaat yapım işi bir inşaat yapıyor 6 ayda bitiyor geri kalan 6 ayda veya sekiz ayda tamamen firma faaliyetsiz. diğer bir firmam da ise okul kantini işletmekte örneği ocak-mayıs arası faaliyet göstermekte bu durumda ne yapmam gerekiyor. ben firmalardan sözleşmenin üzerinde ücret alıyorum. ancak bu faaliyetsiz dönemler için firma rahatsız bu durumla ilgili ne yapabilirim. teşekkürler
Cevap : 1-Bilanço esasına göre defter tutanlar için B formu seçeneği işaretlenmek zorundadır.Konun mutabakat ile ilgisi yoktur.
2-Mükellefiyet kapanmadı sürece veya tasfiye süreci olmadan ücretler tüm yıl için tam alınır.
|