23.01.2017 11:46 |
(Üye)
|
Soru : Sayın Üstadım Merhaba, Üç ortaklı ltd.şirketimiz bulunmakta ortaklardan birine (bu kişi bağkur emeklisi olup) aylık ücret ödenmesi kararlaştırılmıştır. Bu kişiye yapılacak ücret ödemelerinden gelir ve damga vergisi kesintisi yapılacak, ancak herhangi bir SGK kesintisi yapılmalı mıdır ?
Cevap : Şirketin ortağının, ortak olduğu şirketten ücret alması durumunda sigorta statüsünün nasıl değerlendirileceği ise yine 5510 sayılı Kanun’un 53. maddesinde yer alan bir hükümle netleştirilmiştir. “Sigortalılık hallerinin birleştirilmesi” başlıklı bu madde hükmü aşağıdaki gibidir.
“Sigortalının 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan sigortalılık statüleri ile (c) bendinde yer alan sigortalılık statüsüne aynı anda tabi olacak şekilde Kanun kapsamına girmesi halinde öncelikle aynı maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında, (a) ve (b) bentlerinde yer alan sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde Kanun kapsamına girmesi halinde ise aynı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır…”
Buna göre aynı anda farklı sigorta kollarına tabi olunması durumunda ne şekilde hareket edileceği açıklanmıştır. Ancak söz konusu maddenin 2. fıkrasında da, “4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.” şeklinde bir hüküm yer almaktadır. Buna göre 4b statüsünde sayılan ortak, eğer ortak olduğu şirketten ücret alırsa normal hizmet akdiyle çalışan şahıslar gibi 4a kapsamında sigortalı bildirilememektedir. Bu sebepten eğer bir şirketin ortağı, bu şekilde ortağı olduğu şirketten ücret alırsa söz konusu hüküm gereği “Sigortalılık hallerinin birleştirilmesi” uygulamasına gidilmeyecektir. Dolayısıyla da bu ortaklar sigortalılık bildirimlerini 4b’ye göre yapacaklardır.
|