Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 27.01.2017 11:46 (Üye) Soru : benim 3 tane müfellfim 1-mobilya imalatçısı (yani atölyesinde mutfak dolabı imal edip gidin adamın evine takıyor. 2-klima alım satım ve montaj cısı (yani klima alıyor satıyor bakımını yapıyor sökme takma sını yapıyor) 3-Prefabrik bina alıp satıyor (yani olduğu gibi binayı alıp satıyor veya adamın arazısinde kendisi imal ediyor ve yerine montaj yapıyor. sorular 1-Bu 3 fima birinci sınıf geçme halderine göre hangi bende göre değerlendirlmesi gerekir.Yani mal alıp satma mıdır.Yoksa 3.bentteki işçiliğin 5 katı ve mal alıp satmamıdır.Çünkü ücündede sökme takma ve montaj işi var malın yansıra, 2-eğer ilk yıl tüm hadleri geçmişlerse yani % 20 fazlaslığına geçmişsse 1.sınıfa geçirmelimiyim.Ama ilk yıl geçti. Genel değelendirme olarak kendi kaanaatim yasalar o kadar ucu açık ki 6 üstada sordum 6 sıda ayrı söylediler. slm lar - .

Cevap : örneğinizdeki Sınıf değiştirmede Mal alım satım kriteri dikkate alınır.SINIF DEĞİŞTİREME İÇİN AŞAĞIDAKİ HESAPLAMALARI DİKKATE ALINIZ. 2017 Yılı için sınıf değiştirme hadleri aşağıda açıklanmıştır. İŞLETME ESASINDAN BİLANÇO ESASINA GEÇİŞ ŞARTLARI; 2016 YILI SONU İTİBARİ İLE ALIŞLARI, SATIŞLARI VE HASILATLARI; 177/1. SATIN ALDIKLARI MALLARI OLDUĞU GİBİ VEYA İŞLEDİKTEN SONRA SATAN Yıllık Alımları 168.000 (%20 fazlası ) 201.600 TL veya Yıllık Satışları 230.000 (%20 fazlası ) 276.000 TL aşanlar. Arka arkaya iki dönemin iş hacmi VUK’un 177. maddesinde yer alan hadlere göre % 20’ye kadar bir fazlalık gösterirse, 177/2. BİRİNCİ BENTTE YAZILI OLANLARIN DIŞINDAKİ İŞLERLE UĞRAŞANLAR Yıllık gayri safi iş hasılatı 90.000 (%20 fazlası ) 108.000 TL aşanlar. 177/3. 1 VE 2 NUMARALI BENTLERDE YAZILI İŞLERİN BİRLİKTE YAPANLAR İş hasılatının 5 katı ile yıllık satışlarının toplamı 168.000 (%20 fazlası ) 201.600 TL aşanlar. Arka arkaya iki dönemin iş hacmi VUK’un 177. maddesinde yer alan hadlere göre % 20’ye kadar bir fazlalık gösterirse, Aşağıda belirtilen koşullardan birisinin gerçekleşmesi durumunda, izleyen hesap döneminden itibaren BİRİNCİ SINIFA GEÇİLECEKTİR. 1- Bir hesap dönemindeki iş hacmi hadleri VUK’un 177. maddesinde yer alan hadlerden % 20’yi aşan bir oranda ARTIŞ olursa veya 2- Arka arkaya İKİ DÖNEM İN iş hacmi, VUK’un 177. maddesinde belirtilen hadlere göre % 20’ye kadar bir ARTIŞ gösterirse. BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTACAKLARDIR. 177/3 GÖRE ÖRNEK AÇIKLAMA İş hasılatı : 25.000 x 5 = 125.000 TL Yıllık satış tutarı : 90.000 TL 125.000+90.000= 215.000 Bu tutar, 201.600 TL nı aştığı için Bilanço esasına göre defter tutulacaktır.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.