Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 18.05.2017 15:58 (Üye) Soru : Merhaba, bilanço usulüne tabi , şahıs şirketi olan bir mükellefim vardır. -Şirket sahibi aracını kiralamaktadır. -şirkette aynı zamanda çalışan personel yoktur. -şirket sahibi kiralık aracının yanında aynı zamanda uzun mesafe yollar için motor almak istemektedir. çalışanı yokken ve aracı varken motor alımı yapabilir mi? -motor alışındaki kdv indirim konusu yapılabilir mi? -ötv ve aracın alış tutarı üzerinden amortisman ayrılabilir mi? değerli görüşleriniz için teşekkürler.

Cevap : Motor alınamaz diye bir kural olmaz.Şirketin sahibi olduğu veya kiraladığı araçlarını iş ile ilgili olarak kullanıp kullanılmadığı vergi müfettişi tarafından elde edilen hasılat/kar orantısı yapılarak tespiti yapılabilir.Uygun olmaması halinde Cezalı vergi tarhiyatı yapılır.Motorun KDV indirilir. ÖTV giderde yazılır. Maliyete de eklenebilir.Maliyete eklenmesi halinde toplam bedel üzerinden amortisman itfası yapılır.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.