06.12.2017 15:02 |
(Üye)
|
Soru : Merhaba 02.12.2017 tarihinde 04.12.2017 işe başlama tarihli işyeri bildirgesini internetten doldurup onayladım.gerçek kişi özel inşaat dosyası olan bu işyerine henüz ruhsat alınmadığını ruhsat işlemlerinin bitmek üzere olduğunu geç bildirdiler, ruhsatın işe başlama tarihinden sonra alınmış olacağından dolayı burada herhangi bir işlem veya cezai bir durum ile karşılaşırmıyız.
Cevap : Valilikler, belediyeler ve ruhsat vermeye yetkili diğer merciler, yapı ruhsatı verdikleri inşaatları ruhsat tarihinden itibaren bir ay içinde Kuruma bildirmekle yükümlüdürler.” fıkrası eklenmiştir.
Eğer işveren makul bir süre içinde inşaat için işyeri bildirgesi vermezse Kurum ünitesi verilen ruhsata dayanarak Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 9uncu maddesi uyarınca ruhsat sahibi adına dosya açarak inşaatı resen tescil eder.
Eğer işveren işyeri bildirgesi vermiş ve dosya açtırmışsa, inşaatın başlangıcı olarak kapsam tarihi yani işverenin bildirim tarihi baz alınır. İşveren işyeri bildirgesi vermezse veya inşaat ruhsatsız (kaçak) olarak yapılmışsa, bu durumda inşaatın başlangıç ve bitiş tarihi Kurum veya işveren tarafından belgelenemiyorsa, ruhsat tarihi işin başlama, yapı kullanma izin belgesi için Belediyeye başvuru tarihi de işin bitiş tarihi sayılır.
|