Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 16.01.2018 11:26 (Üye) Soru : 20-12-2017 tarihinde 2 ortaklı adi ortaklık sözleşmesi ile yeni bir kuruluş yaptım ve SMMM sözleşmesini ortaklık adına her 2 ortağın imzasını alarak türmob sitesinden yaptım. Aralık ayı KDV ve muhtasar konusunda beyannameleri ortaklık adına gönderdim. ancak geçici vergi beyannamelerini her ortak için ayrı ayrı vermek istediğimde Yetkiniz yok mesajı verdi, bunun üzerine Gelir idaresi 444 0 189 nolu telefona baş vurarak durumu sorduğumda ortaklar ilede ayrı ayrı sözleşme yapmam gerektiği ifade edildi, ayrıca adi ortaklığında 2018 yılı defterinin DEFTER KAYIT SİSTEMİNE dahil olduğunu onunda başvurusu yapılması gerektiği ifade edildi. 2 hususta aydınlatılmak istiyorum. 1- adi ortaklık ile aramda yaptığım sözleşmemin fotokopisini vergi dairesine adi ortaklığın açılış işlemi iel birlikte verdiğim halde bu adi ortaklığın her 2 ortağı ile ayrı ayrı türmob üzerinde sözleşme yapmamda gerekiyor mu? yapmak istediğimde tekrar her 2 ortak içinde defter tutma ücreti ayrı ayrı konulmaktadır. EK-3 formu adi ortaklık dışında her 2 ortaktanda ayrı ayrı alınması gerekmektemidir. 2- Gelir idaresi başkanlığı ile yaptığım görüşmede bu ortaklık için de defter kayıt sistemine kayıt gereklimidir ? bu ortaklık ticari faaliyet yapan (inşaat ve taahhüt işletmesidir.) aydınlatılmamı rica ederim. İyi çalışmalar dileklerimle.

Cevap : GİB in verdiği bilgiler doğru bilgidir. 1- Türmob e birlik sisteminden ayrı ayrı sözleşme yapılması gerekmez.ortaklık için tek sözleşme yapılır. 2- ortaklığın mükellefiyeti S.meslek ise defter beyan sistemine ortaklık numarası ile giriş yapılacaktır.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.