16.05.2018 14:46 |
(Üye)
|
Soru : TCMB Sistematik veri risk takip sistemine veri girişinde Döviz kredilerine reeskont işlemi yapılacak mı, yapılacaksa neye göre yapılacaktır.
Cevap : Yabancı para cinsinden düzenlenen senetlerin reeskonta konu olup olamayacağı yıllardan beri tartışmalara konu olmakta idi. 4369 sayılı Kanun ile VUK’nun 280’inci maddesinde yapılan düzenleme ile söz konusu tartışmalar sona ermiştir. Anılan değişiklik ile yabancı para cinsinden düzenlenen alacak ve borç senetleri içinde reeskont uygulanması mümkün kılınmıştır. Söz konusu kanuni düzenleme aşağıdaki gibidir.
(Fıkranın ; 22.7.1998 tarih ve 4369 sayılı Kanunun 7’nci maddesiyle 29.7.1998 tarihinden geçerli olarak değişen şekli) Bu madde hükmü ya bancı para ile olan senetli veya senetsiz alacaklar ve borçlar hakkında da caridir. Bunlardan vadesi gelmemiş senede bağlı alacak ve borçlar, bu Kanunun 281 ve 285 inci maddeleri uyarınca değerleme günü kıymetine irca edilebilir. Ancak senette faiz oranının yazılı olmadığı durumlarda değerleme gününde geçerli olan Londra Bankalar Arası Faiz Oranı (LİBOR) esas alınır.
Kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere senette faiz oranının yazılı olması halinde bu faiz oranı esas alınacaktır.Faiz oranının yazılı olmadığı durumlarda ise değerleme gününde geçerli olan Londra Bankalar Arası Faiz Oranı (LIBOR) esas alınır. Reeskont uygulamasında iç iskonto yönteminin kullanılacağı, alacaklar için reeskont hesaplanması halinde borçlar içinde reeskont uygulanacağı tabiidir.
|